Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Voor de fabricage van een staalconstructie maken we gebruik van de statische berekening van de hoofdconstructeur. De verbindingen zijn in de berekening niet uitgewerkt; wel is de krachtsverdeling in de verbinding gegeven. Voor eenvoudige verbindingen is dat niet zo'n probleem, maar voor momentvaste verbindingen betekent dit dat wij een complete verbinding moeten ontwerpen. Naar onze mening is het de taak van de hoofdconstructeur om de momentvaste verbindingen uit te werken. Is dit ook vastgelegd in normen? 


Antwoord:

Nee, dit is niet geregeld in een norm of een wet. Het is publiekrechtelijk niet geregeld welke partij een bepaalde berekening moet maken. Ook in de privaatrechtelijke normen is hiervoor niets opgenomen. Het kan wel privaatrechtelijk worden beschreven door iets over de taakverdeling tussen de betrokken partijen in de contracten tussen hoofdconstructeur en opdrachtgever en/of staalconstructiebedrijf en opdrachtgever vast te leggen. De opdrachtgever zou kunnen eisen in de overeenkomst dat de hoofdconstructeur alle momentvaste verbindingen bepaalt. Voordat een opdracht wordt aangenomen is het dus belangrijk dat het bedrijf dat de staalconstructie zal vervaardigen zich op de hoogte stelt van welke verbindingen door de hoofdconstructeur zijn ontworpen en berekend. 


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 234 (augustus 2013).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey