Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

De stabiliteit van een bedrijfshal wordt verzorgd door windverbanden in de gevel en het dak. De kolommen die aansluiten op het windverband worden hierdoor op trek belast. Dit betekent dat de ankers in de kolomvoetplaatverbindingen naast afschuiving ook op trek worden belast. Zowel in NEN-EN 1993-1-8 als in CUR/BmS-rapport 10 zie ik niet staan dat de trekkracht de afschuifcapaciteit van het anker reduceert. Klopt het dat er niet hoeft te worden gerekend met een interactie tussen trekkracht en afschuifkracht? 


Antwoord:

Voor de toetsing van normale bouten is er in tabel 3.4 van NEN-EN 1993-1-8 een formule opgenomen voor de interactie van normaalkracht en afschuifkracht. Deze formule geldt echter uitsluitend voor bouten in een normale (staal-staal) verbinding en niet voor ankers in een kolomvoetplaatverbinding. Bij de toetsing van de afschuifweerstand van het anker wordt rekening gehouden met een trekkracht in de bout ter grootte van de weerstand tegen vloeien, zie formule 6.2 van art. 6.2.2 (7) van NEN-EN 1993-1-8. De werkelijke optredende trekspanning is daarbij dus niet relevant. Deze berekeningsmethode is gebaseerd op proeven die zijn verricht bij de TU in Delft. Deze rekenregels uit de Eurocode zijn identiek aan de rekenregels uit de TGB-serie. De toelichting op de rekenregel is wel opgenomen in NEN 6772 maar niet in NEN-EN 1993-1-8. Het is bij kolomvoetplaatverbindingen dus voldoende om alleen de afzonderlijke controles van trek en afschuiving uit te voeren. 


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 233 (juni 2013).


Relevante normen:
Publicaties Bouwen met Staal:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2021      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey