Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Wij zijn een staalconstructiebedrijf dat is gespecialiseerd in bedrijfshallen. Wij verwerken geen hogere staalsoorten dan S355 en staalplaten met een dikte van maximaal 25 mm. Moeten wij beschikken over een lascoördinator met een IWE-diploma? 


Antwoord:

Bij constructies waarvoor een uitvoeringsklasse geldt van EXC2 (Execution Class 2) of hoger moet een lascoördinator zijn aangesteld. De eisen voor de lascoördinator zijn afhankelijk van de staalsoort, de dikte van het materiaal dat wordt gelast en de uitvoeringsklasse. De eisen staan in tabel 14 en 15 van NEN-EN 1090-2. Deze eisen lopen op van beheersing van basiskennis (niveau IWS−International Welding Specialist) specifieke kennis (niveau IWT−International Welding Technologist) tot uitgebreide kennis (niveau IWE−International Welding Engineer. Op de vraag kan dus geen antwoord worden gegeven zonder dat de uitvoeringsklasse bekend is. Belangrijk is te bedenken dat het niveau van de lascoördinator niet per definitie hoeft overeen te komen met zijn diploma. Het kan voorkomen dat een lascoördinator met een IWT-diploma beschikt over het niveau IWE voor de laswerkzaamheden waarop hij toezicht houdt.
Bij laswerkzaamheden aan constructies waarvoor EXC1 geldt, is geen lascoördinator vereist. De uitvoeringsklasse wordt in het ontwerpstadium vastgesteld door de constructeur met de opdrachtgever. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van de informatieve bijlage B uit NEN-EN 1090-2. 


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 232 (april 2013).


Relevante normen:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2021      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey