Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Bij het opleggen van een kanaalplaat op de onderflens van een staalprofiel ontstaat door de excentrische oplegging een moment in het lijf van het profiel. Bij controle van de spanning blijkt deze hoger te zijn dan de toelaatbare spanning. Is dit een bekend fenomeen en is dit op te lossen door het lassen van schotjes tussen de flenzen? 


Antwoord:

Excentrische belasting treedt op bij geïntegreerde stalen randliggers en kan optreden bij geïntegreerde middenliggers bij ongelijke vloeroverspanningen en/of ongelijke vloerbelasting. Ervaringen in Zweden hebben aangetoond dat tot overspanningen van ongeveer acht meter wringing zonder problemen kan worden opgenomen. Indien geïntegreerde liggers met een open doorsnede (IFB, SFB) bij grote overspanningen worden toegepast dient wringing van de ligger vermeden te worden. Tijdens de montage kan dit geschieden door onderstempeling of tijdelijke spieën tussen bovenflens en vloerplaten. De kanaalplaten verhinderen door hun eigen gewicht dat de onderflens horizontaal verplaatst. Tijdens de gebruiksfase is in normale omstandigheden de ligger volledig gesteund tegen wringing doordat de sleuf tussen ligger en vloerplaten is aangestort; vloer en ligger werken daarna samen.
In geen van de geraadpleegde onderzoeksrapporten met testresultaten van proefnemingen is informatie te vinden aangaande lijfbuiging uit het vlak, terwijl er toch metingen zijn verricht aan het lijf. Ook zijn er geen schadegevallen bekend die terug zijn te voeren op spanningsoverschrijdingen in het lijf. Dat wil echter niet zeggen dat er in het lijf van bijvoorbeeld IFB-liggers geen buigspanningen zullen optreden ten gevolge van enige wringing. Het is evenwel niet eenvoudig deze spanningen analytisch te kwantificeren; de relevantie van dit aspect heeft kennelijk ook geen aanleiding gegeven tot nader onderzoek. Uit kostenoverwegingen is het toepassen van schotjes, die op grond van mogelijke lijfbuiging toegepast zouden worden, af te raden. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (januari 2008).


Publicaties Bouwen met Staal:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey