Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Bij het ontwerpen van industriehallen gaan we uit van zelfstandig stabiele brandcompartimenten van maximaal 1000 m2. Hierdoor ontstaan er in de hal soms willekeurig geplaatste brandscheidingen. De brandscheidingen bestaan uit dakdragende kolommen met daarin een brandwerende wand geplaatst. De dakliggers lopen daarbij door vanuit het ene compartiment naar het andere. Is het toegestaan om de dakliggers door te laten lopen? 


Antwoord:

De achtergrond van de compartimentering is dat bij brand in een compartiment de overige compartimenten blijven staan. De liggers mogen in principe doorlopen, maar ze mogen natuurlijk geen constructiedelen van ‘koude’ compartimenten meetrekken. Door het doorhangen van de liggers zullen er trekkrachten op de ‘koude’ compartimenten ontstaan. Deze trekkrachten moeten worden opgenomen. Dit kan door middel van stabiliteitsverbanden. De grootte van de trekkrachten kan worden ingeschat door de ‘bezweken’ constructie onder een hoek van 30 graden (vanaf het horizontale vlak) te laten hangen (membraanwerking) aan het ‘koude’ compartiment. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (januari 2008).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey