Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

De opdrachtgever van een bedrijfshal eist van het staalconstructiebedrijf – dat de spanten heeft gefabriceerd en gemonteerd – een CE-verklaring. Aan welke voorwaarden moet een staalconstructiebedrijf voldoen om een dergelijke verklaring te mogen afgeven? 


Antwoord:

Een CE-verklaring kan uitsluitend worden afgegeven op geproduceerde onderdelen (in dit geval de spanten), die moeten worden gezien als een bouwproduct. Een CE-verklaring is dus niet van toepassing op de montage.
Om een CE-verklaring te mogen afgeven moet de fabrikant van de constructie – in dit geval het staalconstructiebedrijf – beschikken over een gecertificeerd FPC (factory production control)-systeem. Dit is een kwaliteitsmanagementsysteem op basis van NEN-EN-ISO 9001 en NEN-EN-ISO 3834 dat is opgezet volgens de eisen van NEN-EN 1090-1, art. 6.3. De certificering moet worden uitgevoerd door een erkende aangemelde instelling. De Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS) kan staalconstructiebedrijven helpen bij het opzetten van een FPC, zie www.staalbouw.net. Bij het Belgische Infosteel is een handleiding CE-markering voor staalconstructies te bestellen, zie www.infosteel.be/nl/publicaties_CEmark.php. 


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 230 (december 2012).


Relevante normen:
Literatuur:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2021      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey