Logo StaalSupport
Powered by Bouwen met Staal

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

 

Vraag en antwoord


Vraag:

Wij zijn een staalconstructiebedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfshallen. Wij verwerken geen hogere staalsoorten dan S355 en we verwerken staalplaten met een dikte van maximaal 25 mm. Moeten wij beschikken over een lascoördinator met een IWE-diploma? 


Antwoord:

Bij constructies waarvoor een uitvoeringsklasse geldt van EXC2 (Execution Class 2) en hoger moet een lascoördinator worden aangesteld. Afhankelijk van de staalsoort en de dikte van het materiaal waarmee wordt gelast, gelden er verschillende eisen die aan de lascoördinator worden gesteld. Deze eisen staan in tabel 14 en 15 van NEN-EN 1090-2.
Bij laswerkzaamheden aan constructies waarvoor EXC1 geldt, is er geen lascoördinator noodzakelijk. Er is sprake van EXC1 bij een gevolgklasse CC1, een gebruikscategorie SC1 en een productcategorie PC1. In de praktijk betekent het dat voor een bedrijfshal met staalsoort S235 een EXC1 geldt, bij toepassing van staalsoort S355 geldt EXC2. Een overzicht van de uitvoeringsklassen is gegeven in bijlage B van NEN-EN 1090-2. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (december 2011).


Relevante normen:
Mede mogelijk gemaakt door:
  • Louis Braillelaan 80
  • 2719 EK Zoetermeer
  • Tel: +31(0)88 353 12 12