Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Bij de toetsing van de onderplaat van geïntegreerde stalen liggers wordt in de bruikbaarheidsgrenstoestand de vergelijkingsspanning volgens het vloeicriterium van Huber-Hencky-von Mises gebruikt. De momentcapaciteit in de uiterste grenstoestand wordt echter getoetst met de plasticiteitsleer. Waarom worden er verschillende methoden gebruikt voor de toetsing? 


Antwoord:

In de bruikbaarheidsgrenstoestand geldt de eis dat nergens plastische vervorming mag optreden. Geïntegreerde liggers hebben een relatief hoge vormfactor waardoor het risico bestaat dat in de bruikbaarheidsgrenstoestand niet aan het vloeicriterium wordt voldaan. In de uiterste grenstoestand is plastische vervorming wel toegestaan. Bij een volledig plastische toetsing in de uiterste grenstoestand is het (elastische) vloeicriterium niet meer van toepassing omdat de snedekrachten over de doorsnede zijn verdeeld naar rato van de plastische capaciteit van delen van de doorsnede.  


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (juli 2010).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey