Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Een landbouwschuur bestaat uit driescharnierspanten met een hart-op-hart afstand van 4 m. Over de spanten lopen doorgaande gordingen met daarover heen golfplaten. Als gevolg van de opwaartse windbelasting zal de onderrand van het spant willen kippen. Als in het spant ter plaatse van de kruising met de gording een schotje wordt aangebracht mag de gording dan als kipsteun worden beschouwd? 


Antwoord:

Ja, onder voorwaarden mag een stalen gording worden aangemerkt als kipsteun voor het spant. Door de drukkracht in de flens ontstaan krachten op de steunen die verhinderen dat het spant op kip bezwijkt. Op het moment dat het spant de grens van de kipstabiliteit heeft bereikt zijn die krachten maximaal. De verbinding tussen de gording en de bovenflens van het spant moet in staat zijn de steunkrachten over te brengen naar de gording. De gording zelf moet sterk en stabiel genoeg zijn om de gecumuleerde steunkrachten op te nemen. De derde voorwaarde is dat de gording in lengterichting gesteund moet zijn door een stabiliteitsverband.
Als de steunkrachten ten behoeve van de kipstabiliteit van de onderflens van het spant via de gordingen worden afgevoerd, ontstaan momenten ten opzichte van de gording. De gording en de verbinding moeten in staat zijn deze momenten op te nemen. In plaats van schotjes kunnen ook schoren worden aangebracht tussen onderflens en gording. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (april 2010).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey