Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

De dakconstructie van onze nieuwe loods is uitgevoerd met gordingen van verzinkte koudgevormde profielen. Drie maanden nog oplevering beginnen de profielen te roesten op de snijranden. Is dat normaal? 


Antwoord:

Met het begrip 'verzinken' worden verschillende methoden aangeduid voor het beschermen van staal tegen corrosie met zink. Bij 'thermisch verzinken' maakt men ook nog onderscheid in continue en discontinue methoden. Bij continu thermisch verzinken wordt staalplaat doorlopend verzinkt (het zogenaamde bandverzinken) en pas aansluitend verder verwerkt tot vormgegeven producten. Discontinu thermisch verzinken (loon-, stuk- of batchverzinken) gebeurt daarentegen nadat een product met onverzinkt staal vormgegeven is. Pas dan wordt dit in zijn geheel ondergedompeld en verzinkt.
Koudgevormde gordingen worden vervaardigd uit bandverzinkte staalplaat die na het verzinken op de juiste breedte wordt gemaakt, het zogenaamde slitten. Daarna wordt door middel van walsen de vlakke plaat in de juiste vorm gebracht. Het is inherent aan het productieproces dat de snijkanten niet zijn voorzien van een zinklaag.
Alleen waar zink zit kan staal effectief en langdurig tegen roesten worden beschermd. Plekken waar geen zink zit zijn onvermijdelijk onbeschermd. De kathodische bescherming helpt wel enigermate, maar is in zijn effect beperkt tot een betrekkelijk kleine afstand van het zink. Bij een geringe corrosieve belasting is dit misschien wel toelaatbaar, maar bij zwaardere belasting zeker niet. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (maart 2010).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey