Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Wij willen een aantal trappen maken van weervast staal en deze zo monteren dat ze in aanraking komen de grond. Is het contact met de grond nadelig voor de levensduur van de weervast stalen constructie? 


Antwoord:

De grootste vijand van weervast staal is langdurige en blijvende blootstelling aan vocht. Het corrosie-proces, wat ontstaat onder invloed van weersinvloeden, zorgt voor een afsluitende patinalaag die verdere corrosie sterk vermindert. De ontstane patinalaag heeft een ruw oppervlak. Het corrosie-proces duurt ongeveer 3 jaar en is afhankelijk van het klimaat. Na deze periode vertraagt het corrosie-proces zeer sterk, maar stopt niet.
Contact tussen nieuw weervast staal en grond verhindert de opbouw van de patinalaag en betekent in de praktijk vaak langdurige blootstelling aan vocht. Dit heeft een nadelige uitwerking op de levensduur van het weervast staal. Wij adviseren een beschermende laag aan te brengen op die plaatsen waar het weervast staal in contact komt met de grond.
Een goed uitgevoerde constructie in weervast staal heeft geen liggende delen waar zich water kan verzamelen, heeft voorzieningen die voorkomen dat het in de eerste jaren afstromende roestwater vlekken veroorzaakt op andere onderdelen en is voorzien van verbindingen met gescheiden contactvlakken. Deze aspecten maken een zorgvuldige detaillering noodzakelijk.
Bij goed uitgevoerde constructies in weervast staal zitten onder normale omstandigheden in het roestwater alleen ijzeroxiden die zonder negatieve gevolgen door de natuur opgenomen kunnen worden omdat ijzer ook in de natuur veelvuldig voorkomt. Alleen indien de patinalaag van het oppervlak wordt verwijderd, treedt enige emissie van koper op. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (februari 2010).


Publicaties Bouwen met Staal:
Artikelen vakblad Bouwen met Staal:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey