Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Een verdiepingsvloer wordt uitgevoerd met kanaalplaten en geïntegreerde stalen liggers. Voor de geïntegreerde liggers kiezen we voor SFB-profielen die we zelf samenstellen. De onderplaat willen we niet met een doorgaande las maar met een kettinglas aan het HEA-profiel lassen. Is dit toegestaan? 


Antwoord:

Bij de toetsing van de sterkte van een geïntegreerde ligger wordt er van uitgegaan dat de las over de volledige lengte doorloopt. Als de las als een kettinglas wordt uitgevoerd betekent dit dat de belasting uit de onderplaat niet gelijkmatig wordt ingeleid in de onderflens van het HEA-profiel. Hierdoor worden de spanningen in de onderplaat en onderflens hoger dan is aangenomen in de berekening. Dit betekent dat de profielweerstanden zoals die in profielenboekjes staan niet meer geldig zijn. Dus in principe moet de las continu worden uitgevoerd tenzij er bij de berekening van de geïntegreerde ligger rekening mee wordt gehouden dat de las niet continu is. Voor de berekening van de las gelden geen speciale eisen en kan de Eurocode worden gevolgd. 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (november 2009).


Relevante normen:
Publicaties Bouwen met Staal:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey