Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

We willen in een ligger een zeeg maken door het aanbrengen van knikken op verschillende plaatsen met een machine. Is dit toegestaan of zijn er ook andere methoden? 


Antwoord:

Indien vakkundig aangebracht zijn er geen bezwaren tegen het aanbrengen van een zeeg door middel van het licht knikken van het profiel. Bij het aanbrengen van de zeeg dient er echter bij hoge slanke liggers op gelet te worden dat plooi van het lijf en de flens wordt voorkomen. Bij een grote zeeg, of indien een parabolische vorm wordt nagestreefd, kan de ligger op meerdere plaatsen van een lichte knik worden voorzien. Ter plaatse van de knik zal de ligger dan plastisch vervormen.
Een andere maar duurdere methode is het aanbrengen van zeeg door middel van profielwalsen. Daarnaast is het ook mogelijk om een zeeg aan te brengen door het lokaal verwarmen van het profiel. Dit vereist de nodige vakmanschap en komt in de praktijk niet meer vaak voor. Bij het verwarmen van het profiel wordt gebruik gemaakt van de eigenschap dat bij verwarmen van staal boven de 700 °C het staal bij afkoeling meer krimpt dan dat het eerst was uitgezet.
 


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (april 2009).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey