Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Een gebouw uit 1933 krijgt een nieuwe bestemming. De staalconstructie moet daarbij worden gecontroleerd met nieuwe belastingen. Helaas kunnen wij niet meer achterhalen welke staalsoorten er zijn toegepast. Welke toelaatbare spanning mag ik hanteren voor het toetsen van de staalconstructie? 


Antwoord:

 In de norm 'Algemeene Voorschriften voor IJzer' uit 1911 staat aangegeven dat de minimum breeksterkte voor vloeiijzer voor algemene doeleinden 36 kg/mm2 (= 360 N/mm2) moest bedragen. De destijds gebruikte staalsoorten zijn ten aanzien van de treksterkte dus vergelijkbaar met het huidige S235. Uit het artikel 'Slaan, trekken en vloeien' volgen hier voor de vloeigrens of elasticiteitsgrens waarden uit die liggen tussen de 200 en 240 N/mm2.
Om een voldoende veilige constructie te krijgen rekende men toentertijd met toelaatbare spanningen. In het boek 'Samenstelling en berekening van staalconstructies' uit 1932 worden de toe te laten spanningen voor verschillende belastingsamenstellingen en nauwkeurigheden van berekening en uitvoering gegeven.


Deze vraag is eerder beantwoord door de Helpdesk van Bouwen met Staal (maart 2009).


Artikelen vakblad Bouwen met Staal:
Literatuur:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey