Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

De staalconstructie voor een verdiepinggebouw van vier bouwlagen bestaat uit kolommen en liggers. Voor het berekenen van de belasting op de kolommen op de begane grond was het volgens NEN 6702 (TGB 1990) mogelijk te rekenen met één bouwlaag extreem belast en de overige bouwlagen momentaan belast. Hoe wordt de belasting op de kolom bepaald volgens de Eurocode?


Antwoord:

NEN-EN 1991-1-1, art. 6.2.2(2) en 6.3.1.2(11) geeft regels voor het reduceren van de belasting op kolommen en wanden voor boven elkaar gelegen vloeren. De Nationale Bijlage bij deze artikelen geeft voor Nederland aanvullende informatie. De belasting op de kolommen en wanden op de begane grond moet worden bepaald door de hoger gelegen vloeren extreem te belasten en deze belasting vervolgens te reduceren met de factor αn.
Inmiddels is gebleken dat het toepassen van de Eurocode en de Nationale Bijlage tot onbedoelde effecten leidt. De reden is dat NEN 6702 uitging van één vloer extreem belast en de Eurocode van twee vloeren extreem belast en de overige vloeren momentaan belast.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 221 (juni 2011).


Relevante normen:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey