Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

De profielfactor brengt de invloed in rekening van de geometrie van het staalprofiel op de opwarming bij brand. Bij I-profielen speelt hierbij het zogenaamde schaduweffect een rol. Hiermee wordt bedoeld dat de warmtestraling naar het lijf en naar de binnenzijde van de flenzen gedeeltelijk wordt afgeschermd door de flenzen. Waarom houdt NEN 6072 bij het bepalen van de profielfactor geen rekening met het schaduweffect en NEN-EN 1993-1-2 wel?


Antwoord:

Bij het opstellen van NEN-EN 1993-1-2 is het model voor het bepalen van de stralingsoverdracht (emissiefactoren) van de brandhaard in de oven naar de te beproeven constructie materiaalonafhankelijk gemaakt. Daardoor kwamen de berekeningsresultaten voor onbekleed staal niet goed meer overeen met de proefresultaten. Om deze afwijking te 'corrigeren' is voor onbeklede profielen het schaduweffect in de Eurocode in rekening gebracht met de correctiefactor ksh. Bij profielen met een profielvolgende bekleding is de warmtegeleidingscoëficiënt van de coating bepalend voor de opwarming, waardoor ondanks de aangepaste emissiefactoren de overeenstemming met de proefresultaten toch in stand bleef. Daarom speelt voor beklede profielen de correctiefactor ksh geen rol.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 216 (augustus 2010).


Relevante normen:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey