Logo StaalSupport
Powered by Bouwen met Staal

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

 

Vraag en antwoord


Vraag:

Tussen de stalen kolommen van een overkapping wordt een extra houten tussenvloer aangebracht. De houten balken rusten op een ongelijkzijdig hoekprofiel dat via aangelaste moeren aan de vierkante buiskolommen wordt gebout. Is het lassen van deze moeren op de kolommen toegestaan?


Antwoord:

In principe niet. De regels over de uitvoering van een staalconstructie zijn gegeven in NEN-ENV 1090-1. Over het gebruik van moeren bepaalt art. 8.4(4): "Moeren mogen niet worden gelast, tenzij dit volgens de projectspecificatie is toegelaten". De reden is dat moeren altijd worden vervaardigd via koudvervormen. Door het lassen - met name de inbreng van warmte - wijzigt de structuur van het staal, waardoor de sterkte vermindert. Normtechnisch mag dus niet worden gelast aan moeren (maar ook niet aan bouten), ongeacht de sterkteklasse. In de handel zijn echter speciale zogenaamde zeskantlasmoeren verkrijgbaar, die zijn vervaardigd uit staal met een aangepast koolstofgehalte (maximaal 0,25%). Aan deze moeren - leverbaar tot en met M16 - mag wel worden gelast. De onderkant van de moeren heeft ook een profilering om de las gemakkelijker te kunnen leggen. Zeskantlasmoeren mogen uitsluitend worden gebruikt in combinatie met bouten in een sterkteklasse kleiner dan 8.8. Een oplossing met aangelaste moeren moet daarom worden gezien als een noodoplossing.
Een alternatief kan zijn om een stalen plaat op de buitenkant van de buiskolom te lassen, waarbij in de plaat tevoren de benodigde boutgaten met schroefdraad zijn getapt.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 204 (oktober 2008).


Relevante normen:
Mede mogelijk gemaakt door:
  • Louis Braillelaan 80
  • 2719 EK Zoetermeer
  • Tel: +31(0)88 353 12 12