Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

 Waar ligt precies het dwarskrachtencentrum van een hoekprofiel?


Antwoord:

De ligging van het dwarskrachtencentrum van een hoekprofiel staat in de meeste profielenboekjes niet aangegeven. De ligging is echter goed te benaderen door het snijpunt te nemen van de hartlijnen van de beide benen van het profiel (zie afb.). Op de website van Bouwen met Staal (www.bouwenmetstaal.nl) staat een elektronisch profielenboek, waarin de exacte ligging van het dwarskrachtencentrum wel is aangegeven.
Een verticale belasting die aangrijpt in het dwarskrachtencentrum van een hoekprofiel veroorzaakt een zuiver buigend moment. Daarbij moet echter ook het hart van de oplegging van het hoekprofiel zich in het dwarskrachtencentrum bevinden. Grijpt de verticale belasting niet aan in het dwarskrachtencentrum en/of ligt het hart van de oplegging niet in het dwarskrachtencentrum, dan ontstaat er behalve een buigend moment ook een bijkomend torsiemoment. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij UNP-profielen.


 


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 141 (april 1998).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey