Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Is het mogelijk om bij (afname)controle op de bouwplaats na te gaan of het geleverde staal S235 of S355 is?  


Antwoord:

Eén van de verschillen tussen staal S235 en S355 is de treksterkte. Omdat er een verband bestaat tussen de treksterkte en de hardheid kan met een hardheidsmeting een verschil in treksterkte worden vastgesteld. In DIN 50150 staat dit indicatieve verband nader aangegeven (zie tabel). Met een draagbare Brinell hardheidsmeter is de hardheid te meten zonder het product noemenswaardig te beschadigen.
Enige voorzichtigheid bij het beoordelen van de meetresultaten is echter op zijn plaats. De relatie tussen de treksterkte en de hardheid, zoals aangegeven in DIN 50150, is slechts een globale indicatie. De gemeten hardheid van S235 met een relatief hoge treksterkte en die van S355 met een relatief lage treksterkte kunnen op hetzelfde niveau liggen, afhankelijk van de (on)nauwkeurigheid van de draagbare apparatuur. Het is daarom beter een trekproef uit te voeren in een laboratorium, waarbij naast de treksterkte ook de rekgrens wordt bepaald. De combinatie van deze twee gegevens geeft een beter inzicht of er sprake is van S235 of van S355. Het nadeel van een trekproef is echter dat er proefstukken van ongeveer 300 mm lengte uit het materiaal moeten worden gehaaid, terwijl de resultaten niet direct beschikbaar zijn.
Om onderzoek achteraf te voorkomen, is het uiteraard het beste vooraf met de leverancier een eenduidige markering van het te leveren staal af te spreken. De meerkosten voor zo'n merking wegen ruimschoots op tegen de kosten die ontstaan als door verwisseling op de bouwplaats een identificatie-onderzoek nodig is.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 129 (april 1996).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey