Logo StaalSupport
Powered by Bouwen met Staal

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

 

Vraag en antwoord


Vraag:

Bij een renovatie van een bestaand pand moet gebruik worden gemaakt van staalconstructietekeningen met profielaanduidingen als 15 I 42,9 en I 10.8 # 55. Wat betekenen deze aanduidingen?
 


Antwoord:

De Nederlandse staalbouw is voor gewalste profielen altijd aangewezen geweest op invoer uit het buitenland. Voor 1940 waren dat vooral de zogeheten Duitse normaalprofielen, die ook in België en Luxemburg werden gewalst. Na de Tweede Wereldoorlog zijn ook Amerikaanse en Engelse profielen ingevoerd, waarvan de afmetingen en de aanduidingen verschilden van de Duitse normaalprofielen.
De genoemde aanduidingen hebben waarschijnlijk betrekking op Engelse en Amerikaanse I-profielen met smalle flenzen. De Britse profielen werden aangeduid met de letters BSB (British Standard Beam) en een getal dat groter is dan 100. Dit getal had overigens niets van doen met de afmetingen van het profiel. Meer gebruikelijk was de aanduiding met een staand profielteken, gevolgd door drie getallen: de hoogte en de breedte van het profiel in inches en het gewicht in Engelse ponden per Engelse voet (pd/ft). Een andere schrijfwijze was een liggend profielteken met daarboven de afmetingen en eronder het gewicht:

Amerikaanse profielen met smalle flenzen werden standaard aangeduid door een getal dat de hoogte van het profiel in inches aangeeft, gevolgd door een staand profielteken en een getal voor het gewicht in pd/ft. Op tekeningen en in berekeningen werd vaak weer de Engelse schrijfwijze gebruikt:


Meer informatie over deze en andere profielen staat in de publikatie Gewalste profielen voor staalconstructies. Dit boek geeft een overzicht van de meeste profielen die in Nederland voor en kort na de Tweede Wereldoorlog leverbaar waren. Profielgegevens van niet-courante profielen zijn ook te vinden in oude polytechnische zakboekjes.
 


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 129 (april 1996).


Literatuur:
Mede mogelijk gemaakt door:
  • Louis Braillelaan 80
  • 2719 EK Zoetermeer
  • Tel: +31(0)88 353 12 12