Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Bij de uitvoering van een dwarskrachtverbinding tussen ligger en kolom blijkt dat er tussen de kopplaat en de kolomflens een spleet zit met een breedte van maximaal 10 mm. Mogen hier vulplaten worden gebruikt om de spleet te vullen?


Antwoord:

De Europese norm NEN-EN 1090-2 stelt eisen aan de vervaardiging van staalconstructies. Art. 8.1 van deze norm laat een spleet toe van maximaal 2 mm. Bij grotere spleten moeten vulplaten of kammen worden toegepast. Bedacht moet worden dat er bij gebruik van vulplaten buiging optreedt in de bouten, zodat de afschuifcapaciteit van de bouten moet worden gereduceerd. NEN 6770, art. 13.3.6, geeft aan dat de afschuifcapaciteit moet worden gereduceerd bij vulplaten van 6 mm of meer; bij dunnere vulplaten is dat niet nodig. De reductie bedraagt 1,25% voor elke millimeter dat de vulplaten dikker zijn dan 6 mm. De gaten in de vulplaten moeten met dezelfde toleranties zijn gefabriceerd als de gaten van de verbinding waarin de vulplaten worden gebruikt. In het algemeen wordt de vulplaat of kam als los onderdeel aangeleverd. Er moet op worden gelet, vooral in corrosieve milieus, dat de conservering van de vulplaten overeenkomstig is met die van de overige constructiedelen.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 134 (februari 1997).


Relevante normen:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey