Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

NEN 6771 geeft in art. 12.3.1.2.1 een formule voor χy en χz voor 'op druk en buiging belaste staven die niet gevoelig zijn voor torsieknik (ωkip = 1)'. Wat wordt hiermee bedoeld en hoe kan dit worden getoetst?


Antwoord:

Op druk en buiging belaste staven kunnen in verschillende vormen bezwijken door knikinstabiliteit. Wanneer de bezwijkvorm bestaat uit een verplaatsing in combinatie met een rotatie van de doorsnede, is de staaf gevoelig voor torsieknik. Indien de bezwijkvorm uitsluitend bestaat uit een verplaatsing zonder rotatie, is dat niet het geval.
Of een staaf gevoelig is voor torsieknik moet worden aangetoond via de toetsingsregels voor kipstabiliteit (art. 12.2 van NEN 6770 òf NEN 6771). Indien onder de optredende momenten voor de staaf geldt ωkip =1, is de staaf niet gevoelig voor torsieknik. Bedenk dat bij lagere waarden (ωkip < 1) de staaf wèl gevoelig is voor torsieknik.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 128 (februari 1996).


Relevante normen:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey