Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Om de windbelasting op een bouwwerk te bepalen, moet volgens NEN 6702, art. 8.6.2.3, bekend zijn of er sprake is van een bebouwde of een onbebouwde omgeving. Daartoe wordt gebruik gemaakt van de ruwheidslengte. Mag of moet deze ruwheidslengte ook worden gebruikt voor het bepalen van de stuwdruk pw volgens de opmerking bij tabel A.1?


Antwoord:

Nee. De ruwheidslengte volgens NEN 6702, art. 8.6.2.3, dient uitsluitend om te beoordelen of er sprake is van een bebouwde of een onbebouwde omgeving. Vervolgens moet de stuwdruk pw worden bepaald met behulp van tabel A.1 in bijlage A.
De opmerking bij tabel A.1 geeft alleen aan hoe de waarden in tabel A.1 kunnen worden berekend. Het gebruik van de berekende ruwheidslengte in plaats van de ruwheidslengte volgens de ongenummerde tabel in de opmerking levert onjuiste resultaten op. Dat komt, omdat de waarden voor u*, dw en k ook afhangen van de gekozen ruwheidslengte.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 142 (juni 1998).


Relevante normen:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey