Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Voor de bouwconstructie van een kantoor geeft het Bouwbesluit in art. 2.9 een eis voor de brandwerendheid met betrekking tot bezwijken. Deze eis bedraagt 30 minuten indien door het bezwijken van de bouwconstructie een rookvrije vluchtroute onbruikbaar wordt. Nu heeft het kantoor een vrijstaand trappenhuis, geheel van staal, waardoor een rookvrije vluchtroute voert (zie tekening). Het kantoor is zo ontworpen dat het trappenhuis zelfdragend is. Het trappenhuis blijft zelfs staan indien de rest van het kantoor instort. Moet in dit geval de onbeschermde staalconstructie 30 minuten brandwerend zijn of vervalt deze eis?


Antwoord:

Het trappenhuis (als rookvrije vluchtroute) moet volgens het Bouwbesluit 30 minuten bruikbaar blijven. Het gaat daarbij om brand in één van de brandcompartimenten te beschouwen. Constructies waarvan het bezwijken leidt tot bezwijken van het trappenhuis moeten in dit kader 30 minuten brandwerend zijn. Brand ín het trappenhuis maakt de vluchtroute al onbruikbaar en hoeft niet te worden beschouwd. Hetzelfde geldt voor bordesvloeren in een hal die als rookvrije vluchtroute gelden voor vluchten uit een kantoor op de verdieping. Bij brand in het kantoor (rookcompartiment) moet de route over het bordes bruikbaar blijven, wat kan leiden tot een eis van 30 minuten voor de constructie van het kantoor. Bij brand onder het bordes wordt de route over het bordes onbruikbaar door de hoge temperaturen (lange tijd vóór bezwijken van het bordes optreedt). Er geldt geen eis van 30 minuten voor deze bordesvloer.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 142 (juni 1998).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey