Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

In een dakconstructie worden de stalen dakliggers tegen kip gesteund door een aantal koppelliggers. Deze dakliggers moeten een brandwerendheid hebben van 60 minuten. Moeten de koppelliggers nu ook 60 minuten brandwerend worden uitgevoerd?


Antwoord:

In beginsel wel, maar het is niet altijd nodig. Wanneer de koppelliggers niet brandwerend worden bekleed valt de steunende werking in een vroeg stadium van de brand weg en kunnen de dakliggers eerder bezwijken. Het is echter toegestaan om in de brandberekening het effect van (bij brand) ontbrekende kipsteunen mee te nemen. In dat laatste geval moet de belastinggraad worden gebaseerd op de bij brand aanwezige belasting én op de maximale opneembare kipbelasting van de niet-gesteunde ligger bij kamertemperatuur (20 °C). Deze beschouwing leidt tot een hogere belastinggraad van de dakligger en dus een lagere kritieke staaltemperatuur. Er zal derhalve een grotere bekledingsdikte van de dakliggers nodig zijn. Deze meerkosten voor een duurdere bekleding vallen echter vermoedelijk ruimschoots lager uit dan de kosten van het bekleden van de koppelliggers.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 166 (juni 2002).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey