Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Het dak van een bedrijfshal bestaat uit stalen dakplaten die direct op de onderliggende dakspanten zijn geschroefd. De dakbeplating is – als horizontale schijf – in staat om ongeveer de helft van de horizontale belasting op te nemen. Mag ik de andere helft van de horizontale belasting door een (gereduceerd) windverband laten opnemen?


Antwoord:

Nee. Geschroefde verbindingen van dakplaten aan de staalconstructie zijn over het algemeen star, omdat ze weinig vervormingscapaciteit bezitten. Wanneer de hal wordt belast door bijvoorbeeld wind zullen de stijve dakplaten het eerst de belasting opnemen tot bijvoorbeeld 50%. De windverbanden zijn dan in het algemeen nog niet belast en zijn nog spanningsloos door gatspeling in de bouten. De windverbanden zullen pas belasting opnemen indien de constructie een zekere vervorming heeft ondergaan. Op dat moment zijn de verbindingen van de dakplaten aan de staalconstructie al bezweken en moeten de windverbanden alsnog de gehele windbelasting opnemen.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 189 (april 2006).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2021      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey