Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

Het ontwerp voor een gebouw voor fysiotherapie bestaat uit een staalskelet met twee bouwlagen – met een verdiepingvloer op 3,25 m – en is ingedeeld als één brandcompartiment en één rookcompartiment. De brandweer eist een brandwerendheid van de hoofddraagconstructie van 30 minuten. Is dat terecht?


Antwoord:

Nee. Volgens Bouwbesluit 2003, art. 2.8 lid 1 – in verbinding met art. 2.9 lid 4 – geldt voor de gebruiksfuncties ‘gezondheidszorg’ en ‘sport’ geen brandwerendheidseis voor de hoofddraagconstructie voor dit gebouw. Het gebouw bestaat immers uit één rookcompartiment. Wanneer wordt voldaan aan de eis omtrent de lengte van de loopafstanden tussen een punt in een verblijfsgebied of een verblijfsruimte en een uitgang van het gebouw (het gebouw is tevens rookcompartiment), wordt er namelijk rechtstreeks vanuit het rookcompartiment gevlucht naar het aansluitende terrein. Het gebouw heeft dan geen rookvrije vluchtroutes. De eis van Bouwbesluit 2003, art. 2.8 lid 1 in verbinding met art. 2.9 lid 1 is dan niet van toepassing.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 196 (juni 2007).


Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey