Sfeerbeeld
zoek op trefwoord
zoek op categorie
stel een vraag

Vraag en antwoord

 


Vraag:

De gevel van een hal is gemonteerd op horizontale regels UNP 180. Deze regels worden belast door een normaaldrukkracht en een buigend moment door de windbelasting. Bouw- en woningtoezicht stelt dat de UNP-profielen moeten worden getoetst met formule 12.3-6 volgens NEN 6770, art. 12.3.1.2.1. Volgens mij is deze formule uitsluitend bedoeld voor dubbelsymmetrische profieldoorsneden en dus niet voor UNP-profielen. Heeft de gemeente hierin gelijk?


Antwoord:

Nee. De formules in NEN 6770 – maar ook die in de andere TGB-staalnormen – gelden uitsluitend voor dubbelsymmetrische profielen met een I-vormige doorsnede. Formule 12.3-6 is dus niet bedoeld voor de controle van U-vormige profielen. De huidige TGB-normen bevatten geen rekenregels voor UNP-profielen. Het is ook niet te verwachten dat er op korte termijn rekenregels beschikbaar komen voor deze profielen in TGB-normen of in de Eurocodes. Aan de TU Eindhoven zijn door Snijder, La Poutré en Hoenderkamp benaderende toetsingsregels voor UNP-profielen opgesteld. Soms ook geven fabrikanten extra ontwerpinformatie, zie literatuur.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 198 (oktober 2007).


Relevante normen:
Literatuur:
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2022      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey