Logo StaalSupport
Powered by Bouwen met Staal

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

'Uw hulp bij ontwerpen en bouwen met staal'

 

Vraag en antwoord


Vraag:

Is het juist dat, als in het bestek warmgewalste buizen zijn gespecificeerd, er dan automatisch naadloze buizen worden geleverd?


Antwoord:

Nee, warmgewalste buizen kunnen zowel naadloos als met lasnaad worden geleverd. Dit geldt zowel voor ronde als voor rechthoekige of vierkante buizen.
Ronde, naadloze buizen worden vervaardigd door een blok staal bij 1200 à 1300 °C van een gat te voorzien en uit te walsen. Naadloze ronde buizen zijn dus altijd warmgewalst. Gelaste buizen kunnen echter warmgewalst of koudvervormd zijn.
Warmgewalste buizen maakt men van warmgewalst bandstaal, dat wordt vlakgemaakt en na het bijwerken van de randen tot een ronde doorsnede wordt gewalst. Daarna wordt de buis gelast. Vervolgens wordt de buis in een oven opgewarmd tot boven de normaliserende temperatuur van ca. 920 °C. Daarna vindt het eigenlijke warmwalsen plaats en wordt de ronde buis vervormd tot een vierkante of rechthoekige.
Koudgevormde buizen worden gemaakt van koud- of warmgewalst bandstaal. Het productieproces is gelijk aan dat van warmgewalste buizen, echter met dit verschil dat het nawalsen niet warm geschiedt. Vierkante en rechthoekige buizen worden verkregen door ronde buizen in koude toestand tot vierkant of rechthoekig te vervormen. Hierbij zijn naadloze vierkante (of rechthoekige) buizen mogelijk als de uitgangsbuis een naadloze ronde buis is. Als alternatief op het koudvervormen na het lassen is het ook mogelijk rechtstreeks van vlakke plaat te profileren tot ronde, vierkante of rechthoekige buis, gevolgd door het lassen.
In het algemeen geldt dat het verstandig is de te leveren buizen in bestek en tekeningen juist te specificeren: naadloos/gelast, koud of warm, staalsoort- en kwaliteit, reinheidsgraad, staalklasse, oppervlaktebehandeling, etc. Het kan hierbij wenselijk zijn van te voren contact op te nemen met een buizenleverancier.
Indien het uit esthetische overwegingen ongewenst is de lasnaad van een buisprofiel in het zicht te hebben, ligt een keuze voor naadloze buizen voor de hand. Naadloze buizen zijn aanzienlijk duurder dan buizen met lasnaad. Een tweede optie is de lasnaad van een warmgewalste of koudvervormde gelaste buis te slijpen en te polijsten. De kosten hiervan zijn hoger naarmate de eisen aan de gladheid van de naad hoger zijn. Een derde optie - veelal een compromis tussen esthetica en kosten - is op tekening aan te geven waar de lasnaad in het werk precies moet komen. Het extra tekenwerk brengt slechts geringe meerkosten met zich mee.


Deze vraag is eerder verschenen in de rubriek Vraag & Antwoord in Bouwen met Staal 121 (december 1994).


Mede mogelijk gemaakt door:
  • Louis Braillelaan 80
  • 2719 EK Zoetermeer
  • Tel: +31(0)88 353 12 12